Ann-Christine Holgersson

Hon föddes en fin vårdag 1951. Hon växte upp i Svanhalla, en stillsam liten by utmed vägen mellan Torhamn och Kristianopel. Hennes föräldrar var Manfred och Alfhild Karlsson, som drev ett litet jordbruk med både kor och hästar.

Skolgången startade hon i Sibbaboda skola, där hon gick årskurserna 1-4. Det 5:e året gick hon i Attanäs. Båda skolorna är nedlagda sedan lång tid tillbaka. När Ann-Christine, eller Anki, som hon kallades utav kamraterna var i 12-års åldern flyttade familjen till Jämjö. Föräldrarna sålde gården i Svanhalla och pappan började arbeta på företaget ”Citograf” i Jämjö. Nu gick hon gå sitt 6:e skolår i Jämjö kyrkskola. Årskurserna 7-9 fick hon gå i metropolen, Torsås, dit de flesta av Jämjös skolbarn bussades på den tiden.  Jändelskolan  var inte byggd  då.

Efter avslutad skolgång började Ann-Christine sitt yrkesmässiga liv. Hon hade redan under skollov arbetat i Jämjöhallen och här fortsatte hon efter utgången av 9 :an. De var dock inte hennes stora mål att sitta i kassan eller plocka upp varor så hon tog kontakt med arbetsförmedlingen.

Här fick hon nu ett erbjudande om att börja arbeta på kontoret på Varvet. Detta var något som hon då inte traktade efter, men efter ytterligare ett besök på förmedlingen en tid senare så fick hon 3 alternativ. Det var LM-Eriksson,  Varvet, och ytterligare något annat.

Hon tänkte om och gick till Varvet. Nu fick hon reda på att den kvinnan som haft administrativa uppgifter på Varvets egna sjukvårdsavdelning skulle sluta och Ann-Christine erbjöds jobbet. Hon accepterade och började sin anställning den 1 februari 1969.

Samma dag fick hon sin förste lägenhet på Styrmansgatan. För denna fick hon betala den fantastiska summan av 75:- / mån.

Samtidigt behövde hon läsa vidare, och på kvällskurser läste hon till läkarsekreterare. Även en del latin fick hon läsa och givetvis första hjälpen utbildning ingick.

En händelse i arbetslivet, som även speglar hennes stora hjärta för människor är, när det en dag i början av hennes jobb på Varvets sjukvårdsavdelning kom in en man i rock och hatt. Mannen som var okänd för Ann-Christine bad att få tala med läkaren.  Ann-Christine hänvisade mannen till väntrummet där det redan satt flera ”varvsjobbare” och sade att han fick vänta på läkaren där.  Mannen i rock och hatt satte sig i väntrummet.

Efter en kort stund kom sjuksköterskan och fick se att mannen satt bland ”jobbarna” . Ann-Christine fick en utskällning eftersom hon behandlat mannen i rock och hatt på sådant sätt. Mannen var nämligen överingenjören på Varvet.

En tid senare fick Ann-Christine upprättelse. Överingenjören hade berättat för läkaren om hur han blev mottagen och han uppskattade verkligen att han inte fick någon förtur bara för att han var tjänsteman.

Åren gick och…

1974 gifte Ann-Christine med Lasse och -76 föddes deras son, Jean. De bodde då på Västra Gärdet. 1993 avled Lasse.

Sedan c:a 10 år tillbaka är Ann-Christine sambo med Ingemar. De bor på Hantverkargatan men har också en underbar utflyktsplats, till sin stuga på Dragsö, där mycket tid utav vår och sommar tillbringas tillsammans med deras hund.

Hon har alltid haft ett stort intresse för idrott och friskvård.

Eftersom hon har och alltid har haft ett stort humanitärt hjärta så tvekade hon inte en sekund när hon för några år sedan tillfrågades om hon ville bli en Lions.

Detta ångrar hon inte. 

Ps.

Hon stannade hela sitt yrkesverksamma liv ”VARVET”. Kan man säga lång och trogen tjänst ?

(Kommentar från Klas)